Odla Med Barn Sara Bäckmo

  1. Barn med adhd

Skillnadens Trädgård är det pulserande navet för Sara Bäckmo och hennes familj. I den stora köksträdgården odlar Sara mat tillsammans med fyra små barn. På många sätt är det en utmaning men det går. Och det är roligt! Grunden och drivkraften är enkel: Med stort engagemang och känsla för barnens önskan om att göra på sitt eget sätt kan Sara dela sitt intresse för odlingen med dem. Barn tycker om att äta grönsaker de själva har odlat och de lär sig hur samspelet mellan jord, växter och djur fungerar. Det finns otroligt stora värden i en sådan uppväxtmiljö. Uteleken gör barnen suveräna på att vara kreativa i lekar där ålder, kön och färdigheter inte spelar någon roll. När barnen är ute rör de dessutom på sig hela tiden: de går, springer, cyklar, hoppar, släpar och gräver. Odla med barn är boken för dig som vill kombinera familjeliv med en rejäl grönsaksodling. Det handlar om att bjuda in barnen i odlingen, att låta dem bidra med vad de kan och har lust med just för dagen. Att acceptera att man som förälder inte hinner allt man vill och att det långt ifrån alltid blir som man har tänkt sig, men att det blir bra ändå för odlingen är en perfekt plats som omfamnar oss alla både i våra bästa och sämsta dagar.

Barn med adhd

För Sara Bäckmo är nyfikenhet och lust grundläggande när det handlar om odling och barn. Leken i trädgården är viktigare än resultatet. Odla saker som barnen kan använda i sina lekar, är ett av tipsen. Bild: Maria Fors Östberg – Många föräldrar är alldeles för måna om att barnen ska göra rätt och fokuserar på resultatet. De glömmer bort att vägen dit och leken under tiden är det viktigaste för barnen, säger Sara Bäckmo. Sara Bäckmo Bild: Maria Fors Östberg Sara driver Sveriges största trädgårdsblogg och har skrivit flera böcker om sin trädgård och odling på Skillnadens trädgård, bland annat "Odla med barn". I den driver hon sin filosofi att barnen ska delta på sina villkor. – Steg nummer ett är ju att man är ute med barnen. Att man vänjer barnen vid att vara ute och det handlar om att man som vuxen är ute själv. Att se dem rumla omkring och upptäcka saker är något helt annat än det fyrkantiga vi har inomhus. När de vill odla eller hitta på något annat i trädgården ska det uppmuntras. Det är svårare om man bor i lägenhet och man inte kan låta dem gräva en grop i gräsmattan utanför.

Hur gör man då? – Då ska man ge barnen jord och krukor inomhus. Man kan hålla till i badrummet som är lätt att få rent. Breda ut en sopsäck och låta barnen experimentera, gärna med lågväxande plantor som växer snabbt. Som ärtskott, bönor, gurka eller tomat. Så får man låta dem ha ett eget fönster med sina grejer. Fem tips från Sara Bäckmo Odla för barnen, men inte nödvändigtvis med. Odla saker som de kan använda i sina lekar, de behöver inte nödvändigtvis äta det. Låt barnen vara med i trädgården, på sina egna villkor. Vänj dem vid att vara ute. Vänj dem vid att äta ute. Ge barnen uppdrag. De gillar ofta att gräva hål, gräva upp stenar. Att flytta på saker som gräs, stenar och löv i vagnar eller skottkärror. Att klippa ner växter med sekatör eller barnsax. Vattna. Kantklippa gräs runt odlingslådor. Fika! Belöna barnen för gott arbete med pimpat fika. Fika ofta. Bra grönsaker att odla för barnen (som de kan leka med på olika sätt: hacka, skära, mosa) är: spenat, bladkål, grönkål, gräslök, morötter, lågväxta sockerärtor, zucchini.

Hon är uppvuxen med köksträdgård och det var alldeles självklart att det skulle finnas en hos henne går i flisgångarna som kantas av yvig sparris, hon slår ut armarna och förklarar: – Jag såg framför mig en sån här levande trädgård fylld av växtlighet men jag hade inte riktigt kunskapen då. Att det skulle vara möjligt att odla mat under hela året var helt obegripligt. Då såg hon på odling på det traditionella sätt som många hobbyodlare gör. Man slänger ner några frön i jorden på våren och ser vad som händer framåt sommaren. Nu är hon betydligt mer beslutsam och motiverad i sin odling. Nu finns varken början eller slut på odlingssäsongen, den pågår hela tiden. "Så lite men ofta" har blivit något av hennes devis. Genom att så lite och ofta, finns det alltid plantor i olika storlekar att ta han om – eller skörda. Foto: Lovisa Back Odla året om Erfarenheten har gjort Sara orädd. Ett misslyckat odlingsresultat är inte en förlust, hon ser det som en lärdom, eller rentav en vinst som hon tar med sig till nästa säsong.

  • Barn med autism
  • Odla med barn : i Skillnadens Trädgård - Sara Bäckmo - Bok (9789188743312) | Bokus
  • Odla med barn : i Skillna... | Sara Bäckmo | från 255

22. mars 2019 Odla med barn i Nyhetsmorgon Imorse var jag och alla ungar med i Nyhetsmorgon och berättade om vår odling. Det var en magisk stund att få stå med mina fina barn som pysslade med fröpåsar och var alldeles sådär härliga som bara de är. Här kan du se hela videon. Läs mer 17. januari 2019 Förköp av Odla med barn! Så pirrigt att äntligen presentera nya boken Odla med barn i min webbutik! Det här är boken många av er frågat om, den handlar om hur jag lyckats att odla under snart tio års tid i sällskap med mina fantastiska barn. Massor av inspiration! Från och med nu kan du förköpa boken på Läs mer 16. november 2018 Loas vintersallat Det behöver inte vara svårt eller ta mycket tid att odla med barnen, även då de är små. Just nu njuter vi av en sådd som Loa gjorde, nästan helt på egen hand, för några månader sedan. Bländande gröna blad fångar vår uppmärksamhet och Loa är omsorgsfull när han känner och smakar på bladen. Läs mer 06. november 2018 Omslaget till "Odla med barn" är färdigt!