Kommatecken Före Och

Förr i tiden var det vanligare med komma där och jag minns det från när jag gick i skolan. Nu för tiden gäller att om det inte absolut måste vara ett komma så ska man undvika komma. Moggy Inlägg: 12720 Anslöt: 2007-01-25 av Titti » 2013-08-22 0:16:46 Jag skulle inte ha komma före "och". Det binder samman två huvudsatser och jag kan ta ett andetag där utan att det finns ett komma. Hade det istället stått "Han, som räddade mitt liv, kommer jag alltid att älska" blir det annorlunda. Där kommaterar jag runt den inskjutna bisatsen. Rätt eller fel vet jag inte men så har jag lärt mig. Titti Inlägg: 9110 Anslöt: 2007-09-16 av Alien » 2013-08-22 1:56:47 Så Kahlokatt, du kan göra som du känner. Inget är rätt el fel nuförtiden. Men jag, som är uppväxt med satskommatering, tycker förstås att två fullständiga huvudsatser ska skiljas åt med ett komma. Och även om man tillämpar pauskommatering, men det blir förstås mer individuellt. I praktiken tillämpar jag en blandning av sats- och pauskommatering.

Skall man någonsin ha komma före och? : Språket • AspergerForum

Spr�kbrevet nr 1, 2008 Kommatering är en konst, säger en del. Andra ägnar det aldrig en tanke utan går på känsla. Själv är jag lite åt båda hållen. Underlätta läsningen med kommatecken Kommatecknen ska underlätta läsningen. De ska tala om för läsarna när de ska göra paus och hur texten hänger ihop. Med hjälp av ett kommatecken kan du också ändra betydelsen, så här: en mindre vällagad lunch blir med ett komma en mindre, vällagad lunch. Du kan med andra ord tala om för läsarna vad som hör ihop i meningen genom att sätta komma mellan det som inte hör ihop. Nu är det tydlighetskommatering som gäller På sätt och vis var det faktiskt lite lättare förr, när alla fick lära sig i skolan att satskommatera. Numera heter regeln tydlighetskommatering, och skribentens egen språkkänsla har fått större betydelse. Det är naturligtvis inte fel att sätta komma före bisatser, men det har blivit lite omodernt. Det är till och med önskvärt att sätta ut komma mellan huvudsatser i en mening om det finns ett bindeord utsatt, till exempel och.

Den moderna tidens lärare litar jag inte på när det gäller grammatik. av gadas » 2013-12-16 16:20:57 Kahlokatt skrev: När man använder "och" i uppräkningar har man ju aldrig kommatecken. Inte obildat, i så fall skulle jag vara obildad - oförskämt, är det något fel på mitt liv nu helt plötsligt?! Jag minns så väl hur redan min mormor sa att man aldrig använder komma eller punkt före "och", jag tror hon sa inte före "men" heller(, ) men det låter jag vara osagt! Som regel använder man inte komma före "och", men det beror på sammanhanget. Det kan också vara en stilfråga. gadas Inlägg: 2320 Anslöt: 2012-10-21 av Alien » 2013-12-16 17:03:03 Jag ifrågasätter fortfarande varför man inte skulle få använda komma framför "och" el "men". Verkar vara någon missförstådd tumregel. "Han sa att han skulle komma hem före klockan fem, men klockan sju väntade vi fortfarande på honom. " Två huvudsatser, båda med var sitt subjekt och var sitt predikat. Kan aldrig vara fel att kommatera då. "Han lovade komma hem fem, men det gjorde han inte. "

I övrigt håller jag mig undan. Punkterar Camilla

Eftersom jag är inne i ett sjok av grammatiska åsiktsyttringar ( särskrivning, punkt och punkterna, semikolon samt de eller dem) tänker jag idag ta mig an kommatecknet. Trogna läsare vet att jag inte är särskilt förtjust i det från början. Jag anser nämligen att det är lojt, lurigt och lustigt. Men om du ska använda det – gör det på rätt sätt. Jag läser mycket, på nätet, i tidningar, och i böcker,, och jag måste säga att det är främst här i cybervärlden som det blir fel. (Hur många fel noterade du i föregående mening? De är faktiska exempel tagna från texter jag nyligen stött på. ) 1. Ett komma ska underlätta läsningen. Jag bryr mig inte om du följer alla grammatiska regler. Om du börjar komma upp i fyra kommatecken i en och samma mening är det bättre att börja om. Punkten är oftast din bästa vän. 2. Ett kommatecken placeras direkt efter sista ordet, utan mellanslag. 3. Efter kommatecknet införs ett mellanslag före ordet i nästa sats. 4. Kommatecken före konjunktioner (och, eller, men …)?

  • 2020-04-09 | Nya sajter i länkkatalogen | SvenskaSajter.com
  • Kommatecken for och instagram
  • Och
  • Att göra i bryssel
  • Kommatecken for och direct
  • Skall man någonsin ha komma före och? : Språket • AspergerForum
  • Define och
  • Tips inför höstlovet i Stockholm – Strömma
  • Agneta sjödin nude

Skall man någonsin ha komma före och? Moderatorer: atoms, Alien, marxisten När man använder "och" i uppräkningar har man ju aldrig kommatecken. Det heter ju "Anna, Lisa, Per och jag", inte "Anna, Lisa, Per, och jag. " Men hur gör man när och börjar en ny sats? Skriver man "Han räddade mitt liv och jag kommer alltid att älska honom" eller "Han räddade mitt liv, och jag kommer alltid att älska honom"? Kanske en obildad fråga, men jag vet faktiskt inte. Kahlokatt Inlägg: 19641 Anslöt: 2008-10-08 Ort: Personal Prison av Hundralappen » 2013-08-21 22:01:37 Kahlokatt skrev: När man använder "och" i uppräkningar har man ju aldrig kommatecken. " Men hur gör man när och börjar en ny sats? Skriver man "Han räddade mitt liv och jag kommer alltid att älska honom" eller "Han räddade mitt liv, och jag kommer alltid att älska honom"? Kanske en obildad fråga, men jag vet faktiskt inte. Du ska inte ha ett komma i den där meningen. Hundralappen Inlägg: 1999 Anslöt: 2009-01-16 Ort: Landet där kropparna vissnar?

Annars är jag böjd att tro, att det helt enkelt handlar om en felaktig övergeneralisering. av Cyan » 2013-12-16 4:41:10 Som jag förstått det så kan man i vissa fall använda komma före "Och" ifall meningen innehåller åtminstone två kommatecken innan. Så man skulle alltså kunna skriva den där meningen på det här sättet: "Han, räddade mitt liv, och jag kommer alltid att älska honom". Är det meningens första kommatecken så ska man aldrig någonsin använda "Och" efter det kommatecknet. Men tror däremot inte det spelar någon större roll i dialog, där kan man ju använda ", och" för att visa sättet någon pratar på. Fast, jag är inte direkt någon expert på grammatik så vet inte om det stämmer, och är man inte typ författare så är det ju inte direkt någon man behöver bry sej om hursomhelst. Cyan Inlägg: 255 Anslöt: 2011-03-18 Ort: Mars av Alien » 2013-12-16 4:55:38 Det rätta är förstås: "Han räddade mitt liv, och jag kommer alltid att älska honom. " Eftersom jag gick i skolan på den gamla goda tiden då lärare var respekterade och kunniga.

  1. Bts konsert sverige 2019 youtube
  2. Swish funkar inte