Carl Larsson Barn

  1. Carl larsson barn

Carls mor var hela 51 år gammal när han föddes. Han fick med hustru "Lotta " (Anna Charlotta) 11 barn varav två dog av difteri under första levnadsåret. Min farfar Algot, som var en i syskonskaran, har berättat att barnen, som båda dog under vintertid, "låg lik" i en koffert på vinden i Löfbråten i avvaktan att grav kunde grävas i den tjäl-hårda marken. På kvällarna gick mor Lotta upp på vinden och grät i saknad över sina små barn. Syskonen kunde höra Lottas förtvivlade gråt. Efter att levt den första delen av sitt liv i Näbbetorp, Asker (T) tog han med sig fru och barn och flyttade till Löfbråten, Svennevad (T). Jag har besökt Löfbråten många gånger men det enda som finns kvar är en ruin och ett öppet ängsområde. Det finns flera fotografier från Löfbråten, inte minst från Algots lilla-systers Annas bröllopp. Jag har räknat ut i vilken sluttning vid huset kortet är taget. Det första Carl gjorde när han anlände till Löfbråten var att slå ut det enda lilla fönster som fanns på huset. Sedan byggde han in ett större fönster för att släppa in drägligt med ljus till familjen i det för övrigt mycket mörka torpet.

Carl larsson barn

– Vi har precis nåtts av nyheten att försäljningen dras tillbaka. Det gläder oss oerhört, säger Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum. Carl Larssons målning Karin skalar äpplen (1904) skänktes till Norrköpings konstmuseum av museets store donator Pehr Swartz år 1920. Men i slutet av 80-talet försvann tavlan mystiskt och under måndagen dök den upp på ett danskt auktionshus. Utgångspriset var motsvarande drygt 700 000 svenska kronor. – Det finns ett visst dunkel kring försvinnandet, stölden polisanmäldes 1990 och sedan var den puts väck under lång tid, säger Helena Persson. Målningen dök upp 2011 på Bukowskis auktionshus. Och nu skulle verket alltså återigen ha bytt ägare via ett danskt auktionshus. Men efter att Norrköpings konstmuseum uppmärksammat auktionshuset på situationen drogs försäljningen tillbaka. – Vi ifrågasätter inte att nuvarande ägare köpt verket i god tro, men vi ser oss som de rättmätiga ägarna, säger Helena Persson: – Målningen har en stark anknytning till Norrköping, den är både kulturarv och konsthistoria.

  • 16 riktigt sjuka saker som fångats på Google streetview
  • Stuvad spenat morberg
  • Tips för att hitta billiga flyg - Hur gör jag?
  • Carl larsson barn åker spark
  • Blanda äpplen och päron
  • Kryss i brädspel

"Barn i skogen" Signerad C. L. Utförd 1899. Akvarell 46 x 34 cm. Följerätt: Nej Utropspris: 1 800 000 - 2 000 000 SEK 172 579 - 191 755 EUR Klubbat pris: 1 800 000 SEK Proveniens Direktör Georg Granström; därefter nuvarande ägare. Utställningar Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Carl Larsson. Minnesutställning", 1953, kat nr 734. Litteratur Ulwa Neergaard, "Carl Larsson. Signerat med pensel och penna", 1999, avbildad i färg sid 260 och upptagen i katalogdelen under år 1899, sid 77 som nr 894. Övrigt I "Larssons. Ett album bestående av 32 målningar med text och teckningar. Allt av Carl Larsson själv", 1902, skriver Carl Larsson, under rubriken "En fe": "Kersti och en bit ängsbacke. Zorn frågade mig en gång, om jag visste något vackrare än en svensk blommande äng. Jag grubblar ännu på svaret". Kommentaren skrevs med anledning av målningen "En fe. Kersti och en bit av en ängsbacke / Ängsbacke" (akvarell, 43 x 32 cm, 1899, privat ägo) vilken reproducerades helsida i färg i den aktuella publikationen.

Föreliggande akvarell, vilken utfördes i nära anslutning till den ovan omnämnda, är baserad på samma motiv. För ovanlighetens skull har Carl Larsson lämnat Lilla Hyttnäs välkända interiörer för att istället fokusera uteslutande på den svenska sommarnaturens sköna grönska. Höjdformatet, det branta perspektivet samt den överlag djärvt beskurna kompositionen genom vilken konstnären går oerhört nära inpå motivet kan härledas till Carl Larssons fascination för den japanska träsnittskonsten. Redan i unga år förvärvade Carl Larsson sina första japanska träsnitt i Paris vilka kom att ligga till grund för den samling som än i dag pryder läsrummet på Lilla Hyttnäs övervåning. Han uttalade också vid ett tillfälle de numer berömda orden "- Såsom artist är Japan mitt fosterland". Den avbildade naturen är dock tveklöst knuten till konstnärens faktiska fosterland där de vita hundkexen sveper fram i en diagonal organisk rörelse vilken leder upp mot den plats där lilla Kersti skymtar fram likt en fe. Avsaknaden av horisont eller himmel samt det säregna ljus som vilar över kompositionen bidrar till att skapa en smått sagolik stämning vilken för tankarna till en annan samtida skildrare av den besjälade svenska naturen, John Bauer, som även han delvis utgick från japansk konst i sina tolkningar av hembygdens småländska skogar.