Dag Hammarskjöld Skånegård

  1. FN:s säkerhetsråd samlas i Skåne - helgens möte hålls på Dag Hammarskjölds Backåkra | Utrikes | svenska.yle.fi
  2. Generalsekreteraren som försvann
  3. FN:s säkerhetsråd och besöket i Skåne – sex frågor och svar

Göran Björkdahl, en svensk hjälparbetare för SIDA i Afrika som intresserat sig för fallet och intervjuat viktiga vittnen hittade opublicerade telegram från dagarna före Hammarskjölds död. Björkdahl gjorde en inofficiell, oberoende undersökning och kom fram till att Hammarskjölds plan nästan säkert sköts ner. Boende vid Ndolas västra utkant vittnade om att Hammarskjölds plan skjutits ner av ett mindre flygplan och att olycksplatsen spärrats av flera timmar innan vraket officiellt hittats. Brittiska och rhodesiska tjänstemännen på plats försenade sökandet efter planet, sa Björklund, och brittiska diplomater stödde i hemlighet Katangaupproret och ville hindra vapenvilan. Han fann att Hammarskjöld strax före sin död godkänt en FN-offensiv mot Katanga med kodnamn Operation Morthor mot ett uppror som stöddes av västerländska gruvföretag och legosoldater i den mineralrika Katangaregionen. Det hade retat både USA och Storbritannien. 84-årige Dickson Mbewe var en kolare som satt utanför sitt hus i Chifubu väster om Ndola samma natt som Hammarskjölds plan kraschade.

FN:s säkerhetsråd samlas i Skåne - helgens möte hålls på Dag Hammarskjölds Backåkra | Utrikes | svenska.yle.fi

En brittisk utredning skyllde kraschen på pilotfel och en senare FN-utredning kom till liknande slutsats. De har dock visat sig att utredarna bagatelliserat och till och med ignorerat vittnesmål från bybor nära olycksplatsen som tydde på att det inte var en olycka. 2011 framkom nämligen nya bevis i fallet efter att tidningen The Guardian i Storbritannien, samt Susan Williams, Senior Research Fellow vid University of Londons Institute of Commonwealth Studies, som studerat fallet i fyra år och tagit del av tidigare hemligstämplat material och vittnesmål, visat att sanningen om mordet mörklagts av de brittiska koloniala myndigheterna i Kongo och att Hammarskjölds plan med all sannolikhet blivit nedskjutet. FN: s militära stöd till den kongolesiska regeringen innebar att Hammarskjöld blev hatad av både vita nybyggare i regionen och Katangaanhängare. Enligt Williams sköts planet troligen ner av legosoldater som slogs för Katanga´s separatister och gjorde uppror mot regeringen med hjälp av belgiska gruvintressen.

– Pilotfel, hävdade Nordrhodesiska myndigheter, som gjorde den första haveriundersökningen. Piloten var ovan vid terrängen och kom in för lågt mot flygfältet. Samma slutsats kom en FN-ledd undersökning till. Men det fanns en rad mystiska omständigheter kring kraschen. Den svenske biståndsarbetaren Göran Björkdahl har på eget initiativ rest runt i nuvarande Zambia och intervjuat skogsarbetare i Ndola som bevittnade kraschen. De kunde alla intyga att DC-6:an gjorde tre varv runt flygfältet innan det gick in för landning. Under det tredje varvet hördes explosioner och eld slog ut från planet. De hörde också ett annat mindre plan som avlägsnade sig. – De här människorna hördes aldrig av de tidigare haverikommissionerna, säger Göran Björkdahl. Kanske för att de var svarta och deras vittnesmål därför inte ansågs viktiga. Men de hävdade också att de blev bortkörda från området av militär redan på morgonen efter kraschen. De som opponerade sig arresterades och bortfördes. Enligt myndigheterna hittades inte planet förrän vid tretiden på eftermiddagen, trots att nedslagsplatsen bara låg tio kilometer från Ndola.

Generalsekreteraren som försvann

I slutet av 50-talet hade MNC-partiet i Kongo under ledning av Patrice Lumumba, en av grundarna av Kongos Nationella rörelse, vunnit många anhängare och rönt framgångar. Partiet sa att kongoleserna måste bli självbestämmande och i juni 1960 slöts ett avtal om landets självständighet. När det första fria valet hölls i maj 1960 blev man det största partiet och Lumumba utsågs till premiärminister. Överlämnandet av makten skedde den 30 juni 1960 i huvudstaden Leopoldville. Under ceremonin så inledde den belgiske kungen Baudouin dock med ett tal där han förhärligade kolonisationen och bland annat hävdade att "Kongos oberoende är resultatet av de insatser som gjordes av den geniale kung Leopold den andre". Till saken hör då att under Lepolds "geniala" styre i Kongo mellan 1885-1912 beräknas minst 10 miljoner svarta ha dödats. Baudouin förmanade kongoleserna att inte reformera det koloniala systemet för snabbt. Lumumba svarade: "Vi kommer att se till att detta lands rikedomar kommer dess barn till nytta.

Läst 23 september 2018. Externa länkar [ redigera | redigera wikitext] Backåkra öppnar för säsongen. Ystads Allehanda, läst 28 mars 2018. FN håller möte på Backåkra. Skånska Dagbladet, läst 24 mars 2018.

FN:s säkerhetsråd och besöket i Skåne – sex frågor och svar

  • Dag Hammarskjölds sista resa | SvD
  • Hotellkedjor i sverige
  • Tåg från falköping till jönköping
  • Kulturella spår » Dag Hammarskjöld
  • Hur mycket kostar 100 dollar
  • Dag Hammarskjöld mördades – Michael Delavante - VAKEN.se
  • Skriva ut en kalender - Användarhandbok för GroupWise 18-klienten
  • Drink med gurka och svartpeppar plus
  • Husarviksparken - Stockholms stad
  • Generalsekreteraren som försvann
  • Posten lindholmen göteborg 2019
  • Syrienkonflikten överskuggar säkerhetsrådets möte i Skåne - DN.SE

På dagen för 50 år sedan, den 18 september 1961, skakas världen av beskedet att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dött på fredsuppdrag i Afrika. Hur han dog och vad som egentligen hände vid flygkraschen är ännu oklart. Nya uppgifter tyder på att bilder av den döde Hammarskjöld retuscherats och förvanskats. KONGO 1961 Dag Hammarskjölds sista resa inleds den 17 september på Ndjili-flygplatsen vid Leopoldville vid halv fem på eftermiddagen. Den 56-årige svensken i sin ljusa, skrynkliga, sommarkostym, kliver ombord på FN:s bäst utrustade plan. Det är en DC-6:a från svenska Transair.

"Världens största naturtillgång", var ett av många journalistomdömen om den populäre Hammarskjöld. Här tecknas sex episoder ur hans liv. 1956. Dag Hammarkjöld poserar utanför FN-byggnaden. Foto: AP Ungdomsbild på Dag Hammarskjöld, 16 år. Foto: SCANPIX Hammarskjöld i trädgården 1947. Foto: SCANPIX FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dricker en öl i vimlet på amerikanska ambassaden i Moskva vid firandet av amerikanska självständighetsdagen. Till höger Nikita Chrusjtjev, förste sekreterare i kommunistpartiet. Foto: SCANPIX FN:s svenske genrealsekreterare Dag Hammarskjöld uttrycker sitt lugn då den ryske FN-delegaten krävde öppet i generalförsamlingen att Hammarskjöld ska avgå. Foto: UPI/SCANPIX 1956. Foto: AP Foto: SCANPIX 29 juli 1905: Dag Hammarskjöld föds i Jönköping, son till Agnes och Hjalmar Hammarskjöld. Pappan är hovrättspresident, statsråd, landshövding i Uppsala och statsminister 1914–17. Dag tar studenten 1923 och studerar de följande åren franska, juridik och nationalekonomi och blir docent 1933.