Bevattningsförbud Södertälje 2018

Innan 5 maj var Björnlunda och Laxne undantagna från förbudet. Nya lösningar för att säkra vattentillgången Om vattennivåerna fortsätter vara låga i Gnesta, så måste kommunen börja fundera på andra lösningar. – Vi måste hjälpas åt för att spara på vattnet, så vi inte hamnar i samma läge som förra sommaren, säger Cecilia Weistrand, va-chef. I klippet berättar hon om vilka åtgärder som kommunen kan tänkas ta framöver för att säkra vattentillgången och ger samtidigt tips på hur du som privatperson kan spara på vatten. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bevattningsförbud södertälje 2013 relatif

Buss med text om att det fortfarande råder bevattningsförbud i Södertälje och Nykvarn. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio Eftersom pumpkapaciteten i Södertälje inte räcker till, pågar arbetet med att byta ut samtliga pumpar. Nästa år beräknar man att arbetet ska vara klart. Södertälje och Nykvarn är de enda kommunerna i Stockholms län som tvingats införa bevattningsförbud. Till största delen beror det på bristen på nederbörd under vintern, våren och sommaren. Men det kan till en viss del också bero på att pumpkapaciteten inte varit tillräcklig. Enligt Håkan Karlsson, vd på Telge Nät, som förser Södertälje och Nykvarn med kommunalt vatten, kommer cirka 80 av vattnet från Mälaren. – Vi har ett system där vi pumpar upp vatten från Mälaren via ledningar uppe på Malmsjöåsen och sedan rinner det igenom åsen och renas. Så vi får ett naturligt grundvatten, förklarar Karlsson. För att tillgodose Södertäljeområdets framtida behov av vatten arbetar Södertälje kommun kontinuerligt med översyn och uppgradering av sina vattenanläggningar.

  • Vaxning södertälje
  • Vad betyder böle
  • Bevattningsförbud södertälje 2010 qui me suit
  • Svullna fötter och vrister efter förlossning
  • Bevattningsförbud södertälje 2018

[+] För prenumeranter och pluskunder: Äntligen! Bevattningsförbudet hävs i Södertälje och Nykvarn – LT sänder live

Vi behöver alla göra en insats här för att undvika ett bevattningsförbud, fortsätter Håkan. Helst ser vi att man i den mån det går, bara använder vattnet till hygien, matlagning och dricksvatten. Riktlinjer för hushåll och företag: Använd främst vatten till det mest nödvändiga – matlagning, hygien och dricksvatten. Undvik att fylla på eller byta vatten i pool Samla upp regnvattnet och använd som trädgårdsbevattning Vattna sparsamt i trädgården och då med vattenkanna istället för med slang eller spridare Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig Stäng av kranen när du borstar tänderna Spola inte i onödan – ha en kanna med vatten i kylen, så slipper du spola tills det blir kallt när du är törstig Tvätta bilen på anläggningar som återanvänder vattnet Läs mer på Telges webbplats: Spara på vattnet

Vi behöver alla göra en insats här för att undvika ett bevattningsförbud, fortsätter Håkan. Helst ser vi att man i den mån det går, bara använder vattnet till hygien, matlagning och dricksvatten. Riktlinjer för hushåll och företag: Använd främst vatten till det mest nödvändiga – matlagning, hygien och dricksvatten. Undvik att fylla på eller byta vatten i pool Samla upp regnvattnet och använd som trädgårdsbevattning Vattna sparsamt i trädgården och då med vattenkanna istället för med slang eller spridare Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig Stäng av kranen när du borstar tänderna Spola inte i onödan – ha en kanna med vatten i kylen, så slipper du spola tills det blir kallt när du är törstig Tvätta bilen på anläggningar som återanvänder vattnet Tips! Vattna i trädgården sent på kvällen eller tidigt på morgonen. När du vattnar i sval jord på kvällen eller natten så avdunstar mindre vatten än i varm jord på dagen. Då kan växterna förse sig med vatten inför nästa dags hetta.

Pizzeria södertälje

Samtidigt som sommarvärmen håller i sig ligger vattenförbrukningen på en ohållbar nivå i Nykvarn och Södertälje. Nu uppmanar Telge nät, som levererar vattnet, till sparsamhet för att kunna undvika vattenbrist och bevattningsförbud. Många kommuner har redan tvingats införa bevattningsförbud. Södertälje och Nykvarns kommuner får sitt kommunala vatten från grundvatten, både från vanlig nederbörd och från Mälaren. Via en ås renas det på naturlig väg för att sedan pumpas upp och levereras till kranarna. Den varma och torra perioden har lett till att vattenförbrukningen ökat till ohållbara nivåer och Telge Nät uppmanar därför både hushåll och företag att omedelbart använda vatten med största återhållsamhet. - Under denna period brukar vi se en ökad vattenförbrukning men ökningen är extra stor i år. Det beror nog både på det på det torra och varma vädret och på att fler spenderar mer tid hemma på grund av pandemin, säger Håkan Karlsson, vd Telge Nät. - Vatten är en resurs som alltid ska behandlas med återhållsamhet men det är extra viktigt under perioder som denna.

Just nu arbetar man med att byta ut samtliga pumpar för att öka deras kapacitet. Knappt 20 miljoner kommer pumputbytet att kosta. Man hoppas att det kommer att säkra vattentillförseln i Södertäljeområdet. – Djupdals vattenverk blev klart 2012. Arbetet med att byta ut pumparna har vi redan börjat och räknar med att det ska avslutas 2018, berättar Håkan Karlsson. Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

ons, maj 20, 2020 21:15 CET Under 2017 hade Södertälje så låg nivå på grundvattnet att kommunen och Telge Nät tvingades införa bevattningsförbud. 2018–2019 låg grundvattnet återigen på en stabil nivå och ser bra ut även i år. Än så länge. Telge Nät ser nu en ökad vattenförbrukning jämfört med samma period i fjol och uppmanar till sparsamhet. - Vi ser att grundvattennivån är ungefär densamma från samma period förra året men ser också att det är lite högre förbrukning i år. En möjlig orsak är att fler personer spenderar mer tid hemma, säger Ylva Åström, avdelningschef VA drift. Fortsätter förbrukningen på en högre nivå riskerar reserverna inför sommaren och den varma perioden bli för små, varför Telge Nät påminner om att hushålla med vattnet. - Utgångsläget inför sommaren är superviktigt eftersom det normalt sett inte bildas grundvatten under sommaren. Därför spelar det inte så stor roll om det sedan regnar mycket under sommarperioden, förklarar Ylva. Det bästa är att hålla fast vid goda vattenvanor hela året.

Varma och torra perioder har lett till låg grundvattennivå, samtidigt som vattenförbrukningen ökat rejält. Telge Nät ser att uttaget av vatten ligger på en ohållbar nivå och vädjar om sparsamhet för att kunna undvika bevattningsförbud. Södertälje och Nykvarns kommuner får sitt kommunala vatten från grundvatten, både från vanlig nederbörd och från Mälaren. Via en ås renas det på naturlig väg för att sedan pumpas upp och levereras till kranarna. Den varma och torra perioden har lett till att vattenförbrukningen ökat till ohållbara nivåer och Telge Nät uppmanar därför hushåll och företag att omedelbart använda vatten med största återhållsamhet. Vi behöver alla göra en insats - Under denna period brukar vi se en ökad vattenförbrukning men ökningen är extra stor i år. Det beror nog både på det på det torra och varma vädret och på att fler spenderar mer tid hemma på grund av pandemin, säger Håkan Karlsson, vd Telge Nät. - Vatten är en resurs som alltid ska behandlas med återhållsamhet men det är extra viktigt under perioder som denna.

Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare. Cecilia Weistrand är va-chef i Gnesta kommun. Hon hoppas att Gnestaborna kan hjälpas åt för att säkra vattentillgången i sommar. Foto: SVT Uppdaterad 5 maj 2020 Publicerad 4 maj 2020 I Gnesta har det rått bevattningsförbud sedan 2018. Nu funderar kommunen på hur de ska lösa vattenbristen på lång sikt. Bevattningsförbudet för centrala Gnesta kvarstår. Grundvattennivåerna är helt enkelt för låga – och det är just från grundvattnet som större delen av kommunen hämtar sitt drickvatten. Även i Stjärnhov, Björnlunda och Laxne råder bevattningsförbud.