Vad Gäller Vid Förstadagsintyg

ST menar att arbetsgivaren inte har några godtagbara skäl att kräva förstadagsintyg och kräver att lokalvårdaren får ut sin sjuklön. Fakta: Regler om förstadagsintygen Sedan 2008 kan en arbetsgivare själv kräva intyg från första sjuk­dagen om det finns särskilda skäl för det. Finns överenskommelse om intygen i kollektiv­avtalet gäller den. Intyget ska styrka nedsättningen av arbetsförmågan. Beslutet att en arbets­tagare ska ha förstadags­intyg ska vara skriftligt och får bara avse ett år i taget. Beslutet kan inte överklagas. Arbetstagare som inte lämnar in intyget utan godtagbara skäl har ingen rätt till sjuklön för den period som det saknas intyg för. Godtagbart skäl kan vara att man varit för sjuk för att ta sig till en läkare. Regel om vem som ska betala för intyget saknas. I lagens för­arbeten står att det är rimligt att arbets­givaren betalar. Källa: Sjuklönelagen, proposition 2006/2007:117. Tidigare fall i ADoch tingsrätt Tidigare sjukskrivningar inte skäl nog Byggnadsarbetaren, som också var facklig förtroendeman, hade tidigare vart sjukskriven i flera omgångar.

Vad gäller vid förstadagsintyg 1

Jag känner dock inte till att det finns någon rättspraxis kring dessa frågor. En förklaring till det kan vara att den som förlorar en sådan domstolsprocess normalt får stå för alla rättegångskostnader. Om du är medlem i en facklig organisation bör du begära att facket påkallar förhandling med arbetsgivaren så att denne tvingas motivera varför det skulle före­ligga särskilda skäl i ditt fall.

  1. Vad gäller vid förstadagsintyg man
  2. Övningar baksida axel kahn
  3. Buss i stockholm
  4. Vad gäller vid förstadagsintyg video
  5. Vad gäller vid förstadagsintyg en
  6. Vad gäller vid förstadagsintyg hd

Vad gäller vid förstadagsintyg mp3

En arbetsgivares beslut om förstadagsintyg kan inte överklagas. Men i förarbetena anges att arbetstagaren kan driva en tvist vid domstol mot arbetsgivaren i frågan om det har funnits fog att begära förstadagsintyg eller om det har förelegat godtagbart skäl för arbetstagaren att inte ha lämnat intyg för viss tid. Du anger att dina sjuk­domar är väldokumenterade och att Försäkringskassan mot den bakgrunden, som jag förstår dig, fattat beslut om särskilt högriskskydd innebärande att du inte har någon karensdag. Det innebär att arbetsgivaren ska betala sjuklön till dig från dag 1 och att arbetsgivaren har rätt till ersättning från Försäkringskassan för den sjuklön han betalat till dig. Eftersom ett beslut om förstadagsintyg bara får avse ett år uppfattar jag dig så att din arbetsgivare fattat åtminstone fyra sådana beslut trots att dina sjukdomsbesvär är så väl dokumenterade att Försäkringskassan beslutat om särskilt högriskskydd för dig. Mot denna bakgrund är det svårt att se att det finns några särskilda skäl att ålägga dig att lämna förstadagsintyg.

Lokalvårdaren på fastighetsbolaget sjukanmälde sig strax innan jobbkonferensen. Företaget menade att hon fejkade sjukdom för att slippa följa med och krävde förstadagsintyg. Nu stämmer kvinnans Fackförbundet ST arbetsgivaren och fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation inför Arbetsdomstolen. Kvinnan var frånvarande från jobbet i fyra dagar hösten 2018. Hon hade sjukanmält sig men arbetsgivaren misstänkte att hon inte var sjuk utan bara ville slippa åka på konferensen. Kvinnan menar att hon hade influensaliknande symptom med feber, hosta och snuva. Arbetsgivaren uppger att man muntligen meddelat att kvinnan skulle lämna läkarintyg från första dagens sjukskrivning men att inget intyg inkom och att hon därmed inte hade rätt till sjuklön. I stämningen uppger ST att kvinnan under sina sju år på arbetsplatsen tidigare bara varit frånvarande vid två olika tillfällen. ST menar att hon inte blivit meddelat om kravet på förstadagsintyg innan hon blev sjuk och att arbetsgivaren inte heller anvisat någon läkare eller informerat henne om ersättning av kostnaden för begärt intyg.

  1. Kap verde temperatur februari 2017
  2. Maskerad mask
  3. Aik ifk norrköping 2018